$type=slider$m=0$sn=0$l=1$show=home

[NIEUWS]_$type=three$au=0$cm=0$l=0$c=3$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=4$l=0$m=0$sn=0$show=home

Scholingsgeld ligt op de plankDe urgentie om werk te maken van een leven lang leren ontbreekt bij werkgevers en werknemers. Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers over opleiding en ontwikkeling. Er is dan ook een flinke omslag nodig. Anders lopen we het risico dat steeds meer mensen werkloos worden in de toekomst.

Zo heeft bijna de helft van alle werknemers, in een rap veranderende arbeidsmarkt, al twee jaar geen opleiding of cursus gevolgd. In branches waar veel verandert, zoals de financiële sector, heeft 71% een cursus of opleiding gevolgd, blijkt uit het meest recente arbeidsmarktonderzoek van TNO.

Eén probleem: in meer dan vier op de vijf gevallen was dat een cursus om de huidige baan beter te kunnen doen. De banken zijn ondertussen bezig een kwart van het personeel op straat te zetten. De baankansen van die mensen in de eigen sector zijn volgens het UWV dramatisch.

Op de rest van de arbeidsmarkt gaat het weinig beter: van alle 55-plussers – een groep die, eenmaal ontslagen, nog steeds moeilijk aan de slag komt – volgt maar 6% een cursus om de kans op nieuw werk te vergroten.

Dat zo weinig mensen aan omscholing doen, is op z’n minst opvallend te noemen. Vakbonden, bedrijven, politici en deskundigen buitelen over elkaar heen om te benadrukken hoe belangrijk een leven lang leren is. Het geld is er ook. Zo heeft ons land over de periode 2014-2020 de beschikking over €507 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds. Dat geld kan onder meer worden besteed aan scholing.

Bovendien zijn er talloze sectorfondsen voor opleiding en ontwikkeling, de O&O-fondsen, waar honderden miljoenen in verdwijnen. Cijfers van het ministerie van Sociale Zaken geven aan dat die fondsen jaarlijks €170 miljoen aan cursussen en opleidingen betalen.

Dat lijkt veel, maar per werknemer komt dat neer op acht tientjes. De reserves van de fondsen zijn inmiddels opgelopen tot €430 miljoen. Tussen 2011 en 2015 is die pot met €50 miljoen gegroeid. Niet al dat geld wordt aan scholing en ontwikkeling besteed, maar in een gemiddeld fonds ligt het aandeel van de uitgaven aan scholing op bijna 50%.

Geld voor scholing is zelden een probleem. Gebrek aan tijd om te leren wel. Productie en het halen van targets zijn belangrijker. Dat is de reden dat werknemers onvoldoende tijd hebben om te leren en leidinggevenden hen niet kunnen stimuleren. Dat gaat uiteindelijk ten koste van duurzame inzetbaarheid van mensen.

Werknemers gaan serieus aan scholing doen zodra ze eigen verantwoordelijkheid dragen. Een persoonlijk budget, plus een perspectief op de arbeidskansen na zo’n scholingstraject, vormen het recept voor eigen regie. „De rol van overheid en werkgevers is om te faciliteren en te stimuleren.”

Uiteindelijk moet dat leiden tot een cultuuromslag waarbij de werknemer het heft volledig in eigen handen neemt. Er moet nog een flinke slag worden gemaakt. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat er in hun cao is afgesproken als het gaat om scholing en ontwikkeling.

Jonge werknemers hechten al veel meer waarde aan scholing en ontwikkeling dan vorige generaties. Ze vragen er bij sollicitaties gewoon naar. Jongeren willen naast hun beroepsvaardigheden ook hun persoonlijke, emotionele en sociale en intellectuele vaardigheden, zoals creativiteit en interpersoonlijke vaardigheden, verbeteren. En als een werkgever ze daarin niet ondersteunt, zullen ze ook geen baan aannemen.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/events.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/referenties.html$type=three$h=180$m=0$sn=0$l=0$rm=0$c=12$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[REFERENTIES]_$type=one$c=3$m=0$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1$show=post

Naam

events,2,faq,4,nieuws,13,nieuwsbrief,5,referentie,1,
ltr
item
JOBconcept: Scholingsgeld ligt op de plank
Scholingsgeld ligt op de plank
https://3.bp.blogspot.com/-mhnT0fIBYqo/W8g38RTF3JI/AAAAAAAAAAs/mLyvA3-1lDUluxnKDjKYuDNNpePSOtfRACLcBGAs/s640/foto.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-mhnT0fIBYqo/W8g38RTF3JI/AAAAAAAAAAs/mLyvA3-1lDUluxnKDjKYuDNNpePSOtfRACLcBGAs/s72-c/foto.jpg
JOBconcept
https://blog.jobconcept.nl/2018/10/scholingsgeld-ligt-op-de-plank.html
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/2018/10/scholingsgeld-ligt-op-de-plank.html
true
3873348350658525631
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meetr dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy