$type=slider$m=0$sn=0$l=1$show=home

[NIEUWS]_$type=three$au=0$cm=0$l=0$c=3$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=4$l=0$m=0$sn=0$show=home

Tegemoetkoming en verzekering voor loondoorbetaling zieke werknemers vanaf 2020


Vanaf 2020 krijgen werkgevers een tegemoetkoming van 1100 euro voor de kosten van loondoorbetaling voor zieke werknemers, waar vooral kleine werkgevers van profiteren. De tegemoetkoming kunnen zij gebruiken voor een nieuwe ‘MKB-verzuim-ontzorg-verzekering’, die vanaf 1 januari 2020 beschikbaar komt. Deze verzekering vangt het financiĆ«le risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte.


Dat is minister Koolmees (SZW) vandaag overeengekomen met werkgevers en verzekeraars, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Loon doorbetalen bij ziekte is lastig voor werkgevers
Kleine werkgevers hebben moeite om twee jaar lang loon te blijven doorbetalen aan werknemers die ziek zijn. Ze nemen daarom liever geen vast personeel aan. Een pakket maatregelen moet het voor kleine werkgevers daarom makkelijker, duidelijker en goedkoper maken om loon door te betalen bij ziekte.

De eerste twee jaar van ziekte zijn werkgevers verplicht het grootste deel van het salaris door te betalen. Daarnaast moeten ze zich in deze periode, samen met de zieke medewerker, inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer.

Kleine werkgevers missen P&O-afdeling

Vooral kleine werkgevers vinden de verplichtingen rond de loondoorbetaling disproportioneel. De meeste werkgevers zijn verzekerd tegen het financieel risico (de verzekeringsgraad bij bedrijven met minder dan 7 werknemers is 75% en bij bedrijven met tussen 7 en 15 werknemers is 85%). Toch twijfelen ze of alles wel goed geregeld is wanneer een werknemer langdurig uitvalt.

Veel kleine werkgevers hebben onvoldoende ervaring met langdurig ziekteverzuim om te weten wat er in deze situatie van hen verwacht wordt. Ze hebben geen HR-afdeling die samen met een zieke werknemer naar mogelijkheden zoekt. Kleine werkgevers voelen zich daardoor belemmerd om mensen een vast contract aan te bieden. Het kabinet erkent de zorgen van de kleine ondernemers. Bovendien wil het kabinet het juist aantrekkelijk maken voor werkgevers om mensen vast aan te nemen.

Particuliere verzekeraars gaan ‘ontzorgverzekering’ aanbieden
MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland, het Verbond van Verzekeraars en minister Koolmees hebben daarom de volgende afspraken gemaakt:

- Er komt een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering per 1 januari 2020, waarmee kleine werkgevers optimaal ontzorgd moeten worden. Deze verzekering vangt het financiƫle risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte.

- Er komt een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling van in totaal 450 miljoen euro, waar met name de kleine werkgevers van profiteren.

- Per 1 januari 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op re-integratie-inspanningen (RIV-toets) leidend. Op basis van dit advies richten werkgever en werknemer het re-integratietraject in. Om te stimuleren dat het medisch advies van de bedrijfsarts en het medisch oordeel van de verzekeringsarts gebaseerd zijn op gelijke uitgangspunten investeert het kabinet tien miljoen euro in een kwaliteitsverbetering.

- De transparantie rondom loondoorbetaling gaat verbeteren. De minister wil dat het voor kleine werkgevers helderder wordt waar UWV hen op beoordeelt bij de re-integratie van zieke werknemers (RIV-toets). Hierover gaat hij in gesprek met UWV.

- Werkgevers krijgen meer grip op het zogenaamde ‘tweede spoor’. Hierin keren zieke werknemers niet terug op de oude werkplek maar bij een andere werkgever. Werkgevers krijgen door bovenstaande maatregelen meer zekerheid over de inzet van tweede spoor en kunnen dan samen met de medewerker een plan maken. Waarbij de medewerker een grotere rol krijgt dan nu. Ook gaat de minister ruimte bieden voor experimenten tweede spoor die kunnen leiden tot meer of makkelijkere re-integratie bij een andere werkgever.

- Minister Koolmees merkt daarnaast op dat hij ruimte ziet voor de werkgevers en werknemers om cao-afspraken te beperken waarbij de wettelijk loondoorbetalingsverplichting wordt aangevuld tot vrijwel het volledige salaris.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/events.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/referenties.html$type=three$h=180$m=0$sn=0$l=0$rm=0$c=12$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[REFERENTIES]_$type=one$c=3$m=0$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1$show=post

Naam

events,2,faq,4,nieuws,13,nieuwsbrief,5,referentie,1,
ltr
item
JOBconcept: Tegemoetkoming en verzekering voor loondoorbetaling zieke werknemers vanaf 2020
Tegemoetkoming en verzekering voor loondoorbetaling zieke werknemers vanaf 2020
JOBconcept
https://blog.jobconcept.nl/2019/01/tegemoetkoming-en-verzekering-voor.html
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/2019/01/tegemoetkoming-en-verzekering-voor.html
true
3873348350658525631
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meetr dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy