$type=slider$m=0$sn=0$l=1$show=home

[NIEUWS]_$type=three$au=0$cm=0$l=0$c=3$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=grid$c=4$l=0$m=0$sn=0$show=home

Buma: bijstand inruilen voor baan

CDA-leider Sybrand Buma

Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen. In plaats van dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten moeten zij betaald aan de slag in wat de regeringspartij een ‘basisbaan’ noemt.

CDA-leider Sybrand Buma pleit voor een nieuw sociaal vangnet. Wie in de bijstand belandt, moet volgens hem een ondersteunende functie gaan krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Voor circa 20 uur werk in de week, krijgen bijstandsgerechtigden dan 85 procent van het minimumloon betaald, 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.

Zowel de overheid als het bedrijfsleven moet deze banen gaan creĆ«ren. De overstap naar een reguliere baan wordt volgens Buma veel gemakkelijker wanneer mensen al iets om handen hebben en in een ritme zitten. Buma: ,,In plaats van financiĆ«le ondersteuning om thuis te zitten bouwen we echt aan een beter en socialer systeem.”

Loonkosten
Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bijstand, en werkgevers delen in het CDA-plan de loonkosten. Het huidige bijstandsbudget is volgens Buma toereikend om de lasten te kunnen dragen.

Buma rekent erop dat vooral linkse partijen veel kritiek zullen hebben op zijn plan, deels omdat er onder het minimumloon betaald wordt. ,,Maar is het dan sociaal om tegen mensen te zeggen: je krijgt een uitkering ter hoogte van 70 procent van het minimumloon en zoek het voor de rest maar uit?”, vraagt hij zich af.

Volgens Buma is de bijstand ‘een gevangenis’ geworden: wie er eenmaal in zit, krijgt een ‘stempel’ en komt heel moeilijk weer aan het werk. Tegelijkertijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt en zullen die als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen. ,,We zullen alle Nederlanders heel hard nodig hebben”, stelt de CDA-leider. Daarmee keert hij zich tegelijkertijd af van het D66-voorstel om in te zetten op meer Europese arbeidsmigranten.

Melkertbanen
Volgens Buma heeft zijn voorstel weinig overeenkomsten met de Melkertbanen uit de Paarse kabinetten. Daarbij gingen mensen met subsidie aan het werk, maar stopte de baan zodra de subsidie ophield. Omdat de basisbaan in plaats komt van de bijstand blijft het budget op peil, stelt de CDA-leider.

Eind 2018 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 433.000 bijstandsgerechtigden. In dat jaar wisten 26.000 mensen vanuit de bijstand een baan te vinden.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/events.html$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1

$show=/p/referenties.html$type=three$h=180$m=0$sn=0$l=0$rm=0$c=12$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[REFERENTIES]_$type=one$c=3$m=0$show=home

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$l=0$h=318$m=0$icon=1$show=post

Naam

events,2,faq,4,nieuws,13,nieuwsbrief,5,referentie,1,
ltr
item
JOBconcept: Buma: bijstand inruilen voor baan
Buma: bijstand inruilen voor baan
https://images0.persgroep.net/rcs/NIUiQPuZhmYJH6Y002E9xu3KkTI/diocontent/143074637/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9
JOBconcept
https://blog.jobconcept.nl/2019/03/buma-bijstand-inruilen-voor-baan.html
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/
https://blog.jobconcept.nl/2019/03/buma-bijstand-inruilen-voor-baan.html
true
3873348350658525631
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meetr dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy